29 квітня 2017 • Публіцистика

Волинь та не така

Волинь, та не така…

Ото ж, пишу під свіжими враженнями від перегляду щойно (в останній день вересня) продемонстрованого на «плюсах» нового українського фільму «століття Якова». Цього фільму чекали, як нового явища в українському кіно-телемистецтві.

Що ж, поява цього фільму – явище, саме по собі, позитивне, хоч і не позбавлене недоліків, пов’язаних, вочевидь, з певним, досить значним проміжком часу, що минув від тих подій, маю, передусім на увазі тридцяті роки, з яких, власне, і розпочинається кінорозповідь. Волинь тридцятих… Чи такою вона була в ті роки? Ні, зовсім не такою. Лейтмотивом тодішнього життя поліських містечок і Волині в цілому аж ніяк не була пиятика, цілоденні посиденьки підхмелених поліщуків в корчмі. У фільмі ж сулії з сивухою кочують із кадру в кадр, а корчма показана, як основна громадська установа тогочасного Любомля.

Розглядаю групові фотографії мого батька, Омеляна Кіцери, колишнього старшини січового стрілецтва, інженера-економіста, випускника еміграційної Української Господарської Академії в Подєбрадах (Чехія). На зламі двадцятих-тридцятих років мій тато декілька років поспіль працював на Волині. З доручення Ревізійного Союзу Українських Кооператив (РСУК) він проводив у Луцьку і в менших містах Волині курси кооператорів, помагав організовувати українські кооперативи. Ось одна зі світлин: «Кооперативні курси в Любомлі 1927 року».

Щось із 30 осіб: світлі, інтелігентні обличчя, курсанти добротно зодягнені, в кожушках і пальтах з хутряними комірами, дехто навіть «при краватці», жінки – в модних капелюшках і беретах. Чи ж оце – та затуркана, неписьменна і пропита Волинь, що її зображали більшовицькі агітатори 1939-1940 і пізніших років? Те волинське Полісся, що його зображено в фільмі «Століття Якова»? Ні, і ще раз – «ні»! Бо там, де вже процвітав кооперативний рух, корчма підупадала і відходила на другий план, а інколи корчмарів громадою виганяли з села. Там, де поставали українські кооперативи, поруч з ними будували читальні «Просвіти», де поліщуки читали українську пресу, зокрема - «Сільського Господаря», де аматорські колективи ставили «Наталку» і «Назара Стодолю», де зіспівувалися сільські хори. І поставали, може дещо повільніше, ніж в Галичині, осередки протиалкогольно-протинікотинового руху «Відродження». Тато розповідав, що в свідоміших селах того часу гуляли весілля без єдиної краплі алкоголю. Це вже пізніше «старший брат», котрий насправді і не старший і не брат, навчив волинян пити горілку «стаканами». І міжетнічні проблеми на Волині були інспірованими і спровокованими. Ким? Догадатися не важко. А міжконфесійних проблем не було того часу ні на Волині, ні в Галичині. Хоча й переважала на Волині православна конфесія з явно русифікаторським нахилом. Дозвольте тут навести розповідь про панну Льолю з Луцька.

Тато панни Льолі, юрист за освітою, старшина Армії УНР, був змушений втікати з "Великої України" від переслідувань до тогочасної Польщі, а саме - до Луцька. Хоча тут його не переслідували, проте влаштуватися на працю не вдавалося. Але ж доростали дві доньки Льоля та Наталка. За що їх вчити? Пан Розум послухався мого Тата і написав листа до Митрополита Андрея Шептицького. Описав свою біду і скромно попросив допомогти дати освіту бодай старшій Льолі. Знаю, мовляв, що Ви, Ексцеленціє патронуєте вчительську семінарію для дівчат С.С. Василіянок. То ж чи не дозволили б Ви навчати її безоплатно? Проте, є одна перешкода. Ми православні. «Немає ніякої перешкоди, - відповів Владика. Нехай вчиться за мій кошт. Ніхто ніколи не спонукатиме її змінювати віровизнання». І Льоля вчилася. Часто бувала у нас вдома. Згодом, до речі, закінчила семінарію, знову ж таки - за кошт Митрополита, і панна Наталка. В їх свідоцтвах у ґрафі "віросповідання" стояла помітка "православне". І жодних проблем!

Різдво 1933 року панна Льоля святкувала, звичайно, в Луцьку, куди виїхала на різдвяні вакації ще в грудні. А перед самим Різдвом ми отримали поштою подарунок - пачку чудових паперових «скульптур» - ялинкових прикрас, виконаних з неабиякою майстерністю. Ялинку прибрали та засвітили, доки я спав по обіді. Радості не було меж.

Яка подальша доля панночок Розумівен? Не знаю. Не могла мені нічого повідомити і її колєжанка з курсу, яка підтвердила мою розповідь на одному з перших, після «відлиги», вечорів пам'яті Митрополита.

В Луцьку того часу викладав в українській гімназії український лікар і філолог, дипломат, педагог і письменник Модест Пилипович Левицький.

Ось він, на світлині, серед учасників двомісячних кооперативних курсів в Луцьку 1928 року – другий справа. Четверта справа – моя мама Юлія, теж інженер-економіст, викладач курсів. А мій тато Омелян – перший зліва серед сидячих осіб. Модест Пилипович викладав курсантам українську мову, основи історії України.

Є ще групові фотографії слухачів та викладачів кооперативних курсів в Луцьку 1930 року, в Рожищах та в Ковелі 1928-го, в Степані 1929-го, Кооперативних курсів Волинського селянського банку в Рівному з підписами учасників на звороті. Напевне, у інших викладачів кооперативних курсів, що проводили їх в інших містах та містечках Волині, збереглися інші фотодокументи. Хотілось би, щоби всі, хто може висловитися на порушену тему, надіслали свої матеріали чи спогади своїх батьків.

Дуже важливо, щоби в майбутньому історія галицько-волинського краю висвітлювалася на підставі історичної правди, хоча б – якнайближче до неї.

Олександр Кіцера, професор, дійсний член Наукового Товариства імені Шевченка