09 жовтня 2019 • Публіцистика

Фуга Шевченка

Олександр Кіцера, дійсний член НТШ

КОСМІЧНА ФУГА ШЕВЧЕНКА

А в поезії? Класичний приклад фуги в поезії — «Фуга смерті» австрійського поета Пауля Целана. Ця поезія відзначається дивним поєднанням не тільки різних поетичних жанрів, а й видів мистецтва. Як і в музиці, одна й та сама тема почергово змінюється і подається в різних «голосах».

Ті ж таки «Гайдамаки» і «Жахіття війни Франческо Ґойї…

У статті до книги «Вибраний Езра Павнд» Ігор Костецький пише: «Лише те вважається вартісним, уві що включено все мистецтво».

Отож, 1900 сторінок тексту й образотворчого мистецтва: малярства, графіки, скульптури. Чотири томи. В сумі — правильний куб. Чи ж у цьому закодована якась символіка?

Так! Бо куб — це щось гармонійно й органічно об’єднане, що складається з надійних і організованих квадратів!

Окрім того, куб об’єднує простір і час: квадрат, що лежить в основі куба, — це минуле, адже на минулому все опирається; чотири бічні квадрати — це сучасність з її чотирма вимірами — виникненням (походженням), розвитком (у часі й просторі), занепадом і, нарешті, зникненням; верхній квадрат, який опирається на чотирьох бічних, — це майбутнє. Чи мав на увазі Олександр Завадка цю символіку, проектуючи видання у формі довершеної просторової фігури — куба? Підозрюю, що мав. Але задав нам філософську загадку...

* * *