16 грудня 2020 • Слово

Амбіція

Амбіція

Амбіція. Напевне, немає інших слів, запозичених з чужих мов, які б настільки по різному тлумачилися і сприймалися. За мого дитинства, аж до «золотої осені» Тато, бувало, картав мене за недбало виконане завдання: «У тебе зовсім немає амбіції!» Навчальні заклади, наукові установи, підприємства в оголошеннях закликали до себе «амбіційних молодих людей з перспективою службового зростання». Все різко змінилося після приходу совєтів. Варт було запропонувати щось нове, як партійне керівництво бурчало: «Ну вот, опять вы со своими амбициями!»

Заглядаємо до словників: латинсько-українського і латинсько-російського.

Іменник аmbitio, onis f: 1) ходіння навкруги, 2) оточення, 3) здобуття, 4) сервілізм, вислужництво, налаштування когось прихильно до себе, прагнення пошани, 5) честолюбність, марнославність, погоня за кар’єрними посадами.

Прикметник ambitiosus, a, um латинською мовою: 1) Той (та, те), що ходить навколо (заходиться), той, що догоджає, улесливий, 3) користолюбний, 4) честолюбний, пихатий, 5) впертий, 6) вередливий, 7) що старається, просить, клопочеться, 8) оточений пошаною, впливовий, що добивається почестей.

А що на цю тему скаже велемудрий Інтернет?

Росіяни: амбітний - чванливий, гонористий, схильний до надмірної самооцінки своїх можливостей.

Поляки: амбіція – бажання слави, пошани, визнання, старанність, шляхетна гордість, почуття собівартості, риса характеру людини, що полягає на сильному почутті власної гідності, здатність ставити перед собою складні завдання і реалізувати їх.

То що ж таке амбіція – позитивне явище, чи негативне? Чи амбітну особу слід сприймати схвально, чи, може, з осудом. І тут я згадав слова мудрого професора Ярослава Дашкевича: «Якщо хочете зрозуміти суть того чи іншого слова, знайдіть до нього антоніми – слова протилежного значення».

Що ж, пошукаємо. І не лише антонімів, але й синонімів. Заходимо в англомовний інтернет, бо ж англійською зараз користується чи не весь діловий світ.

Ото ж, синоніми до ambitious: pushy (заповзятливий), enterprising (заповзятливий, сміливий), aspiring (той, що прагне, добивається), compulsive (здатний наполягати, присилувати себе до чогось), determined (повний рішучості, непохитний), would-be (той, що прагне), wishfull (мрійник, той, що претендує), pushfull (заповзятливий, пробивний). І запитаймо потенційного працедавця «Чи бажали б ви собі працівника з такими рисами?» Думаю, що відповідь буде лише ствердною.

А тепер – антоніми до того ж таки ambitious: lazy (млявий), eazy (надто поступливий, idle (неквапливий, лінивий), indolent (ледачий), apathetic (байдужий), unenthusiastic (позбавлений ентузіазму, ініціативності). А ще luckewarm (літеплий). Згадаймо лист апостола Павла до Солунян 5:19;2. Замість того щоб бути байдужими і літеплими, такі повинні розпалити вогонь свого «духа» і з відновленим запалом ‘проповідувати Слово’.

Владика Любомир Гузар любив цитувати слова патріарха Йосифа Сліпого, які він чув особисто: "Кожний другий українець – геній, а всі ліниві". І додавав від себе: Україні потрібні ініціативні, заповзятливі люди.

Ото ж, чи хотіли б ви співпрацювати з лінивою, «літеплою» особою без амбіції? Мабуть, що ні.

То що таке амбіція, і хто такий амбітний працівник? Висновки робіть самі.

Якщо ж слово «амбіція» вживається в негативному забарвленні, то про це можна догадатися з контексту: Його плебейську амбіцію вже відтепер люди не кривдили, його поважали (Агатангел Кримський, А. Лаговський, І, II, 1905, 100).

♦ Полізти (вдаритися і т. ін.) в амбіцію — дуже образитися. Тут Карпо поліз в амбіцію, вийшов на місце голови [зборів] й давай лаятись (Юрій Яновський, II, 1958, 312). Тут «полізти в амбіцію» -образитися.