12 лютого 2020 • Слово

Брут

Брутальний Брут

В другій сцені першої дії «Гамлета, принца данського» відбувається така розмова:

Гамлет Добродію, ви, чув я, колись грали в університеті?

Полоній Грав, ласкавий принце і мав славу доброго актора.

Гамлет І кого ж ви грали?

Полоній Юлія Цезаря. Мене вбивали в Капітолії. Брут мене убивав.

Гамлет Брутальне діло – вбити таке капітальне теля…

Ото ж, гра слів брутальний і родового імені Брут… Чи справді є поміж ними якийсь зв’язок? А поміж «брутальним чоловіком» і дуже сухим вином «брют»(brut)?

Деякі лінгвісти схиляються до думки, що дієслово «брутальний» етимологічно виводиться від фамільного імені (cognomen) римських патриціїв, республіканців, серед яких одним з найвідоміших був Луцій Юній Брут, лєґендарний засновник римської республіки, предок Марка Юніуса Брута, організатора вбивства імператора і завойовника Гая Юлія Цезаря. Власне він згуртував команду з 24 осіб, серед яких був ще один носій цього фамільного імені Дециміюс Юніюс Брут Альбін. Проте саме Марко Брут зрадливо наніс останній удар своєму колишньому другові.

Псевдонімом «Юніюс Брутус» користувався республіканець і протестант ХVII століття Hugo Grotius, автор славного твору «Vindiciae Contra Tyrannos» (Вимоги проти тиранів). Цей твір, що обґрунтовує право опиратися владі тиранів, мали в своїх бібліотеках Іван Мазепа і Пилип Орлик.

Латиною прикметник brutus, a, um означає «тяжкий», а всі Юніуси були важковаговиками. Проте іншими значеннями цього слова є «зашкарублий», тупий, дурний. Англійською прикметник brutal чоловічого роду тлумачиться як «жорстокий», «огидний», «нерозумний», «безглуздий» , а той самий прикметник французькою brut, -e означає «необроблений», «сирий», «не очищений». Власне це друге значення «приклеїлося» до сортів вина (зокрема – шампанського) з дуже низьким вмістом цукру, ще нижчим, ніж у сортів «extra dry», тобто «дуже сухе», а також до чорного шоколаду без цукру.

Як польською іменник brutal (з наголосом на «u»), так і німецькою мовою прикметник brutal (з наголосом на «а»), характеризує жорстку, різку людину, грубіяна. Донедавна визначення чоловіка, як «брутального» мало виразно негативний відтінок, характеризуючи його, як грубого, нечемного, неувічливого, неґречного, різкого, дикунського, хамовитого, неотесаного.

Під впливом сучасних кінофільмів психофізично-поведінковий образ брутального чоловіка, що його зразком може бути, приміром, Джеймс Бонд, характеризується, як сильний, рішучий, цілеспрямовнаний чоловік, надійний супутник і захисник, впевнений у собі, при цьому може трохи недбалий щодо одягу і неголений, якщо цього вимагає образ героя, але не конче агресивний і жорстокий щодо оточення. Одним словом «мужній».

Цікаво, що в Великобританії після Другої світової війни з’явився архітектурний стиль «необруталізм», який характеризується простими грубими бетонними конструкціями.

То ж чи пов’язаний прикметник «брутальний» з Марком Юніюсом Брутом? «That is the question!» - сказав би принц Гамлет, з якого ми і починали нашу розповідь.