03 липня 2022 • Слово

Лапідарний

Лаконічно про лапідарне

Ото ж, дорогий мій читачу, працюючи над черговим виданням підручника, я мимоволі зупинився на прикметнику «лапідарний» в контексті стисло сформульованого діагнозу. Подумав, що, можливо, не кожен сучасний читач зрозуміє сенс цього слова-характеристики.

Прикметник лапідарний, а, е означає короткий, стислий, але чіткий і зрозумілий. Чітко спрямований і влучний, як той камінь, латинською lapis, lapidis, що ним маленький герой Давид влучив велетня Ґоліафа. Прикметник лапідарний вживається в більшості европейських мов: німецькій - lapidar, французькій - lapidaire, англійській - lapidary.

Gutta lapidem cavat, точніше «Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo» (Крапля довбає камінь не силою, а частотою падіння) – так писав Овідій у «Понтійських посланнях», що їх залюбки перекладав Іван Франко.

Пошукаємо синоніми до прикметника «ла(я)підарний». Ось вони: стислий, короткий, без деталізацї, небагатослівний, невелемовний, скупий на слова, тезисний, в телєґрафному стилі. Антоніми: багатослівний, велемовний

„Krótko, a węzłowato” (коротко і стисло) кажуть наші друзі поляки.

Тобто – мало слів, проте адресат інформації розуміє основну думку, викладену в лапідарному повідомленні.

Існує ще один синонім «по лаконійськи», або «лаконічно». Бо ж Лако́нія (Λακωνία) — країна в Греції, на південному сході півострова Пелопонес, населена колись (до нашої ери) войовничими спартанцями, які, як знаємо, специфічно, по-спартанськи, виховували своїх хлопців, як воїнів, тож вимагали від них стислих лаконічних відповідей на задані запитання.

За євангелієм від Івана (Ів.4, 7) книжники і фарисеї привели до Ісуса блудницю, яку за законом слід було каменувати, тобто здійснити lapidatio То ж Ісус, не вдаючись у велемовні проповіді, лапідарно сказав їм "Хто з вас без гріха, перший кинь у неї камінь". І ніхто не став lapidavi (кидати каміння). Відтоді термін «кидати в когось камінь» («lapidavi») означає несправедливо звинувачувати, засуджувати когось, погорджувати кимось.

Позаяк ми вже при кам’яних справах, нагадаємо, що lapidarium (лапідарій) – музей кам’яних скульптур, або ж викопних артефактів – зразків каменотесного мистецтва, здебільшого - просто неба, або…верстат для шліфування дорогоцінного каміння, як, наприклад lapis lasuli, або ж лазуриту.

А ще ляпісом називають азотнокисле срібло у вигляді олівця, придатного до припікання дрібних дефектів шкіри чи в горлі. Якщо такий ляпіс потрапляв у трахею і бронхи, то справа, за неможливості термінового видалення, закінчувалася трагічно.

То ж не даремно цей «олівець», донині доступний в польських аптеках, назвали чортовим каменем (diabelski kamyk).