23 листопада 2022 • Слово

Масло масляне

МАСЛО МАСЛЯНЕ

«Масло масляне» - так в давній Галичині говорили, коли хтось щось вперто доказував невпопад, або багаторазово повторював одне і те саме. В «єдіном і магучєм» - усе «масло»: і те, чим мастять хліб, і олія, і та олив а, що її заливають до картера двигуна і косметичні олійки. Але ж не в українській мові!

Спробуйте заґуґлити слово масло. І припливе до вас повноводою рікою усе те, що скаламутило нашу солов’їну мову московською каламуттю: моторні масла, ефірні масла, масла для ґенераторів, соняшникове, оливкове… А проте українською мовою масло (латинською butyrum, німецькою butter і англійською butter, звідси й метелик butterfly і запозичене північними сусідами з німецького бутерброт, у нас – канапка або накладанець) -молочний продукт, вироблений з вершків та/або продуктів переробки молока, яке має специфічний притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію за температури (12±2) °C, з вмістом молочного жиру не меншим ніж 61,5 %, що становить однорідну емульсію типу «вода в жирі». І все. Ну, хіба іще масло какао, яке використовується переважно в фармацевтичній промисловості, рідше – в косметології та кондитерській промисловості, природний жир, отриманий з зерен какао, суміш жирних кислот. Масло какао має консистенцію близьку до масла вершкового і топиться при температурі тіла.. Все інше – олії і оливи.- (мастила).

До речі, про butterfly. В середньовіччі вважали, що метелики, це замасковані ельфи, які крадуть у людей масло - butter та молоко.

Олії (праслов’янська мова запозичила цей термін з походить від грецької ἔλαιον: або за посередництвом латинської oleum. До речі грецьке слово ἔλαιον своєю чергою походить від ἐλαία — «оливкове дерево». Звідси і церковнослов'янське слово «єлей», яке означає освячену оливкову олію, використовувану в церковних обрядах, зокрема – єлеопомазанні.

Оліями по праву називають і інші рідкі рослинні жири – соняшникову, льняну, кукрудзяну олії.

Етеричні (за старим правописом - ефірні) та ароматичні олії.

Етеричні олії – це натуральний продукт, який отримують з коренів, стебел, листя, пелюсток, насіння або кори рослин-етероносів, вичавлюючи їх, або переганяючит крізь водяну пару.

Ароматична олія – продукт, що його отримують в лабораторних умовах, змішуючи етеричну олію з рослинним жиром, з якого попередньо прибрали його власнийзапах.

Етеричні олії застосовуються в парфумерній та косметичній індустрії, як спеції, а також у виробництві фармацевтичної продукції.

Звісно, з маслом всі ці олії нічого спільного не мають.

Мінеральна олія виробляється з нафти шляхом тривалого багатоступеневого очищення. Вона не має ні кольору, ні запаху, ні небезпечних забруднень, якими славиться сировина. Прикладом такої олії може слугувати вазелінова олія – oleum Vaselini, яка використовується в медицині.

І, нарешті, оливи, рідкі мастила - природні, мінеральні і синтетичні матеріали, передусім.нафтопродукти, які використовують для мащення двигунів - моторів, трансмісій та інших рухомих механізмів, або для охолодження двигунів, трансформаторів тощо. В Україні оливою називали ще й нижчі сорти оливкової олії, що їх використовували, як пальне, в лампадках перед образами. У Володимира Сосюри (Третя рота) читаємо: Вухо мені залили оливою і комаха здохла.

У росіян все перелічене – масло. Але ж не у нас! Тому правильно використовуймо все багатство нашої рідної мови і уникаймо непорозумінь.