19 листопада 2022 • Слово

Мотузка

Мотузка, линва, кодола

Все ще зустрічаємо в поточній мові, а інколи – і в друкованих ЗМІ слово «вірьовка», явно російське за походженням. В словнику Грінченка «веревка» подається, як російський переклад слів «мотуз» та «мотузка». Звідси і «мотузяр» - той, що виготовляю мотузки», «мотуззя» -жмуток мотузок.

У Дмитра Павличка читаємо:

Співали Заповіт, стояли

Мов під присягою мечі.

А ти не встав, Посеред залу

Втопився в крісло, як зів’яле

Мотуззя в теплім сургучі…

Є у Грінченка і слово «шнурок» та похідні від нього «шнурівка», «шнурувати».

Канат, у, чол. Дуже товстий і міцний мотузок переважно з якогось волокна, оснаннім часом – синтетичного.Якоюсь мірою – синонім линви, канату.

«Линва» - у Грінченка – «толстый канат». Линва, и, жін. в Словнику Української Мови - товста дуже міцна мотузка з волокон або дроту; канат. У Івана Франка читаємо « Робітник від млинка стояв над ямою і торгав линву, що зовсім вільно звисала з валу» англійською – rope, як, скажімо, елемент такелажу вітрильника, чи те, по чому ходять «линвоходці» (англійською – rope-dancer rope-walker), cable – якщо мають на увазі особливо потужну линву, тим більше – армовану сталевим дротом.

А ще призабуте слово «кодола, и, жін.». За Грінченком - канатъ. Кодолами, простягнутими впоперек ріки, фіксують пороми. «А ну, хлопці, до кодоли порон тягти» - наводиться у Грінченка. Кодόли, привязанныя къ крыльям, невода имѣютъ названя по имени завѣдывающихъ каждой: отамана и его помощника крилаша – отаманська кодόла и крилашська кодόла.

А ще Кодола – доволі часте українське прізвище.

Линви, кодоли, канати, що їх використовують в гірничій справі, виробляють з коноплі, синтетичних волокон, або ж із сталевого дроту, інколи – оцинкованого.

Слова мотузка і запозичене вірьовка зустрічаються в українських приказках. «З нього можна мотузки (вірьовки) вити» - кажуть про людину байдужу, яку легко змусити до підлеглої поведінки. «Ходити, немов по линві»- відповідник до «ходити лезом бритви).

Трос - (міцний мотузок, зроблений перев. з дроту, який застосовують у вітрильнму мореплавстві та для технічних потреб).

Фал – ще один різновид мотузяного господарства, який слугує, наприклад, для підняття вітрил, сигнальних прапорів тощо.

Але це вже окрема ужиткова ділянка, в якій оці всі мотузяні вироби відіграють провідну роль, як елементи такелажу вітрильних кораблів, овіяних морським вітром і численними лєґендами. І, звичайно, про вітрильники, вітрила і такелаж потрібно розповісти окремо.