09 жовтня 2022 • Слово

Одіозний

Одіозний

Nomina sunt odiosa (Nöfn eru hvimleið) Саме так назвав свій короткометражний експериментальний фільм, створений 1975 року молодий того часу (21 рік) ісландський кінорежисер Фрідрік Тоур Фрідрікссон (Friðrik Þór Friðriksson). У фільмі йдеться про перший день після закінчення навчання в одному з ліцеїв у Рейк’явіку, розповідається про вчорашніх ліцеїстів, не називаючи їх імен, уважаючи їх зайвими, непотрібними, одіозними.

То чому ж ці імена одіозні. Адже одіозний (odiosus), це, перш за все, той, хто викликає негативне ставлення до себе; небажаний, неприйнятний, хтось, хто заслуговує на осуд. Одіозним називають, скажімо, Єжова -ката української інтелігенції («Політична система для України – історичний досвід і виклики сучасності» (О. Г. Аркуша, С. О. Біла, В. Ф. Верстюк та ін. Київ, 2008).

В підручнику «Політологія» (Київ, 2002) продажність, безпринципність, легковажність відносять до одіозних рис. Адже латиною прикметник odiōsus – вартий ненависти, від менника odium – ненависть, ворогування,, а ще ближче – від дієслова ōdisse – ненавидіти. Польський відповідник прикметникові odiōsus – ohydny, болгарський - омразен, словацький – protivný.

Невже саме це значення мав на увазі Марк Тулій Цицерон (106-43 д.н.е.), давньоримський політичний діяч, видатний оратор, філософ та літератор, один із зачинателів римської розповідної прози та політичний діяч республіканського періоду, коли проголошував у своїй промові на захист защиту Росція Амерійського": Homines notos nominare odiosum est. (Називати відомих людей небажано", або, в спрощеному варіанті Nomina sunt odiosa (Імена не бажані). Звичайно, ще інші переклади прикметника odiosus – не бажаний, зайвий. То ж «імена зайві», «не називаючи імен».

Власне в цьому розумінні вживається це прислів’я і його переклад в українській літературі, наприклад – в автобіографічному творі П.Куліша.

За стараннями того ж протектора (вмовчимо його чесне ім'я, бо так треба) дано Кулішеві службу — редактора статистичного одділення у Міністерстві государственних імуществ. Служив він там з один рік, і представлено його цареві до вищого чину. Цар Миколай з науки докладчика (nomina sunt odiosa) написав своєю рукою: "Не производить" (у чин). А чин багацько тоді значив, (Пантелеймон Куліш «Жизнь Куліша»)

А також в романі Михайла Старицького «Богдан Хмельницкий»

При неудаче! – даже привскочил выходивший из себя гетман. – При неудаче прислал бы, конечно, чтобы предупредить нас, чтоб... триста перунов! А при удаче к чему ему торопиться? Ведь он мог же и загоститься в этом разбойничьем гнезде. Пока всех перевяжешь, пока всех их добро упакуешь, нужно время... Не так ли, панове? Ведь логика вопит за меня... но многим она чужда; впрочем, nomina sunt odiosa*, – протянул он руку к ковшу и, наполовину расплескав его по дороге, опрокинул в рот.

(Михайло Старицький «Богдан Хмельницкий»).

Виділення в цитатах – мої.

В підрядковому поясненні подано тлумачення «Не будем называть имен».

А проте в багатьох випадках називати імена одіозних осіб конче потрібно.

Чи не так?!