26 червня 2022 • Слово

Патологія

Патологічна «патологія» з пафосом

Абсцес повіки. Чому розвивається патологія…

(з Інтернету)

Ой і любимо ж ми пишномовність! Оті самі «чудні лункі слова, що нагадують гомін барсельонських дзвіниць» (Майк Йогансен «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у слобожанську Швайцарію»). Інколи закручуємо такі вже риторичні фігури, що й не добереш, змісту.. «Чи ви чули?! У NN виявили онкологічну (ендокринологічну) патологію». Бо то надто просто сказати що у того ж таки NN пухлина чи діабет. Насправді ж патологію можна виявити…в програмі медичного навчального закладу чи, скажімо, в медичній бібліотеці. Адже патологія – наука про хвороби, точніше - про структурні, біохімічні та функціональні зміни в клітинах, тканинах та органах, спричинені хворобою. Бо ж грецькою παθός — страждання (а, якщо читати оту саму θ, тобто фіту-тету на церковнослов’янський лад Па́фос, та ще писати слово з великої літери, то це вже буде місто на Кіпрі, де жили і проповідували, звичайно ж, з пафосом, патетично, тобто пристрасно, Марк Тулій Цицерон і, згодом, апостол Павло).

А друга складова частина цього грецького слова - λόγος – вчення, наука. То ж разом παθόλόγια (pathologia) – вчення про хворобу

а.

Відповідно онкологія (від όγκος — пухлина) – наука про пухлини, а ендокринологія ( від ἔνδον та κρῑνω – виділяти) – наука про залози внутрішнього виділяння (внутрішньої секреції).

То ж перекладімо те, що ви сказали «фразистою мраковиною» (за Іваном Франком): У NN виявили пов’язану з наукою про пухлини (про залози внутрішньої секреції) науку про хвороби. Нісенітниця? Звичайно. Чи ж не простіше, а, головне – зрозміліше, «У NN виявили пухлину, діабет, зоб». А «патологію» залишімо вивчати і здавати майбутнім лікарям і, звичайно, науковцям.