14 грудня 2021 • Слово

Гіґієна

Гіґієна

Окрім Панакеї чи Панацеї - Всецілительки серед дочок Асклепія значаться ще сестри Харити (в римській міфології – ґрації) – богині краси і радості, а саме - Гіґіея, Акесо і Аглая. Власне Гіґіея, або ж Гіґея (грецькою Υγιεία) – богиня здоров’я дарувала своє ім’я науці гіґієні.

Витоки гігієни як сукупності знань про вплив способу життя людини, умов довкілля на її здоров'я та профілактичних рекомендацій, заснованих на цих знаннях, сягають періоду зародження людства. Гіґієна — наука, що вивчає закономірності впливу на організм людини та суспільне здоров'я чинників довкілля і має за мету розробку гіґієнічних норм, санітарних правил та оздоровчих заходів з метою запобігання хворобам.

Гігієна на всіх етапах свого розвитку була тісно пов'язаною із соціальними, науково-технічними, культурними та побутовими особливостями на тих чи інших щаблях розвитку людського суспільства і змінювалась відповідно до них.

Скажімо, зображення Гіґієї Рубенсом на відомій картині (диви вище) в наш час аж ніяк не можна назвати символом здоров’я. У жінки виразна опасистість, що свідчить не лише про надмірний апетит, а й про нездорове, незбалансоване харчування. Нині дама з такою фігурою напевне б принаймні шукала в інтернеті спеціальних дієт, зайнялася б фітнесом та вживала б інших засобів для схуднення. Пішла б до спортзалу, до масажиста тощо щоб скинути зайві кілограми. А проте маестро вибрав саме таку модельку, вважаючи її символом здоров’я. Та що там Рубенс! Ще минулого. ХХ, а, тим більше, ХІХ століття викликали захоплення дітки-пампушки, вочевидь перегодовані, з ніби перев’язаними мотузочками ручками та ніжками. Проте кожен лікар знає, що власне такі діти найчастіше хворіють.

Відвідуючи картинну галерею зверніть увагу на портрети жінок, датовані ХVIII – ХІХ століттями. Зверніть увагу на вузенькі ніздрі, стоншені крила носа і привідчинений рот. Наявні ознаки надмірного розростання мигдаликів, передусім – горлового , як наслідок – утруднення дихання через ніс і деформація лицевого скелету. А причина проста – шляхетні дами того часу уникали інсоляції – опромінення шкіри сонячними променями. Навіть відпочиваючи над морем, дами, зодягнені в довгі сукенки, носили ще й рукавички і парасольки, щоби, не дай Боже, не засмагнути і, ах-ах, не стати схожими на просту селянку чи робітницю. Чоловіки – інша справа. Полювання, їзда верхи. Засмага лише додавала їм мужності. Та й рахітична деформація ніг частіше зустрічалася у жінок. Але цей дефект приховували довгі сукні. Те ж саме стосувалося дітей з бідних сімей, що мешкали в напівпідвальних приміщеннях. Особливі вимоги до гіґієнічних заходів постають в періоді епідемій.

Одне з найважливіших завдань сучасності — розробка гіґієнічних нормативів для повітряного середовища, промислових підприємств, води, продуктів харчування, матеріалів, з яких виготовляють одяг, взуття, пакувальних матеріалів, утилізації сміття, особливо – пластикового, на якому бактерії так люблять селитися і формувати свої «міста» - бактерійні біоплівки. А ще – зменшення викидів в атмосферу продуктів спалювання вуглеводнів та інших токсичних речовин.

Закономірно постає питання, чому Гіґією, як, зрештою, і її батька Асклепія, зображено зі змією. Відомо, що на острові Крит існував доісторичний культ цього плазуна. Зміями бавилися богині-захисниці домашнього вогнища, на стародавніх монетах можна побачити, як богині ніжно пестять цих підступних тварюк. А ще змія - символ родючості, тож вона супроводила богиню дітонародження Ілітію, або ж Ейлейтію. Змія, яку бачив Поліїд, коринтський жрець Діоніса і лікар, несла цілющу траву, здатну воскресити мертвих. Зображення змії на могильному пагорбі означало місце поховання героя і служило символом воскресіння і безсмертя. Нарешті, змія супроводжувала батенька Гіґієї, божественного Асклепія-Ескулапа. Найрозповсюдженіший і найдавніший (від VIII століття до Різдва Христового) символ медицини, це келих Гіґієї, довкола якого обвилася змія, схиливши голову над посудиною. Уважається, що це - символом безсмертя і смерті, адже зміїна отрута може вбити, а може, якщо її вміло застосувати, вилікувати недугу.