12 січня 2022 • Слово

Демонстрація

Демонстрація, ексгібіція

Перше, що спадає мені на думку, коли чую це слово – масовий похід вулицями з лозунгами і портретами «вождів», далі – перед трибуною з можновладцями, тобто захід, обов’язковий для «організованої радянської людини»: службовця, учня, студента, викладача, який відбувався на чергову річницю жовтневої революції чи святі солідарності трудящих першого травня, щось таке, як на наведеній картині Рєпіна.

Насправді це слово - demonstratio має безліч значень. А походить воно з латинської мови, де «monsratio,-onis» - іменник, похідний від «monstrare» - показувати, представляти, доносити, радити, описувати, а приставка «de-», в цьому поєднанні характеризує завершеність дії.

Отже – масовий марш на відзначення якоїсь події. Показ чогось з метою пояснення, свідчення, чи вияв почуттів або переконань. А ще – чиїсь вчинки, що виражають протест проти когось або чогось.У військовій справі демонстрація - військова хитрість, що має на меті відтягнути увагу противника від напрямку головного наступу, імітуючи військові дії в іншому місці.

А ще демонстрація– публічний показ чогось, наприклад фільму, діапозитивів, модного одягу чи інших товарів.

Тобто, слово демонстрація вживається щодо:

  • масових зборів чи походів,
  • протесту,
  • заворушень,
  • показу експонатів, колекцій,
  • показу досягнень,
  • маніфестації,
  • оприлюднення своїх поглядів,
  • показу своєї сили, можливостей.

Є ще одне рошифрування слова «демонстрація» - похід священнослужителів і вірних з церковною атрибутикою з метою вигнання злих духів – «monstrous». І приставка «de», цього разу вживаєься в значенні «позбавлення».

Значно рідше зустрічаємо синонім демонстрації – ексгібіція (exhibition). Латинською мовою exhibitio , -onis mподання документів, прохань, а також сплата вартості виховання, утримання (exhibitio educationis, alimentis). Звідси, до речі, і аліменти А в англомовному світі так називають виставку, напр. мистецьких творів, презентацію, публічний іспит, прояв (почуттів, наприклад), подання до суду чи іншої інституції документів.

Проте в сенсі масових зборів чи протестаційних походів термін exhibition не вживається. Відповідно: похідний термін ексгібіціонізм означає схильність до самореклами, до самозамилування ,і навіть, до виставляння напоказ власного оголеного тіла, особливо – його інтимних частин, що вже відноситься до статевих збочень. Особу, схильну до таких дій називають ексгібіціоністом. Але, в жодному разі не слід плутати цей іменник, особливо – в його англомовному варіанті exhibitionist з іншим – exhibitioner, що означає…стипендіят, чи exhibitor – експонент, наприклад той що виставляє для огляду, ну, скажімо…моделі одягу, годинники чи посуд, тобто демонстратор, а ще - демонстратор кіно- чи відеофільмів, іншими словами – кіномеханік.