03 січня 2021 • Слово

Егейське море

Егейське море

Назва Егейське море тісно пов’язана з Кноським лабіринтом і його в’язнем Мінотавром. А ще більше – з юним Тесеєм або Тезеєм (старогрецькою Θησέας -тобто «сильний», «могутній») — один з найвизначніших персонажів давньогрецького епосу, сином царя Егея. Тим самим, що вбив злого людожера з бичою головою і, завдяки передбачливій нареченій Аріядні, яка дала йому клубок ниток, щасливо вибрався з лабіринту. Далі слід було повернутися морем до батька – Егея і повідомити йому про перемогу.

Еге́й (давньогрецькою Αιγέας) —легендарний володар міста-держави Атен, батько Тесея. Хоча…

Виникає питання: чи був Егей біологічним батьком Тесея. Бо ж Егей тривалий час не мав дітей ні від одної з двох дружин. Відповідно до пророцтва пітії («піфії») володар Тройзену Піттей, напоїв Егея й поклав у ліжко до своєї дочки Етри. Так склалося що цієї ж ночі у неї в ліжку побував і грецький бог Посейдон. Після цієї ночі Етра народила Тесея. Таким чином виникає питання, чиїм сином є Тесей: Егея, чи Посейдона. А може – обох. Але батьківська любов у Егея лилася через край. Саме тому, коли Тесей вирушив на Крит, щоб убити Мінотавра, він домовився з батьком, що, подолавши потвору, він повертатиметься під білими вітрилами.

Цілими днями Егей стояв на скелястому березі моря, яке ще не було Егейським, і старечими очима шукав на обрії вітрила корабля свого сина.

Проте обставини склалися так, що буря, яка зірвалася за велінням ревнивого Посейдона, порвала білі вітрила і Тесей був змушений замінити їх чорними. За іншим мітом Тесей у поспіху просто забув їх поміняти.

То ж бідний Егей впав у розпуку. Чорні вітрила! Значить корабель повертається без його сина. І старець кинувся з високого берега в море, яке відтоді стали називати Егейським. Вочевидь плавати він не вмів…

Егейське море вважається одним з найромантичніших місць на планеті Земля і притягає до себе міліони туристів, які, здебільшого, не знають, звідки взялася назва «Егейське море».