23 грудня 2019 • Слово

Карнавал

КАРНАВАЛ

У середньостатистичного українця слово «карнавал» неодмінно асоціюється з чимось веселим, радісним, походом в яскравих костюмах з масками на обличчі, розсміяним, розбавленим людом…

А проте, первинне значення цього слова пов’язане з постом, зі стриманістю щодо їжі і веселощів, з початком Великого Посту.

„Caro, carnis f” - м’ясо, „ valedico” - прощатися (vale - будь злоровим, dicere - казати), bene vale, або просто «vale!” – будь здоровим, прощай,

Тож „carno vale” в достеменному перекладі з латині означає «м’ясо, прощай». Це відповідає українському поняттю «м’ясопусти», або «запуст», чи, в Галичині – «запусти», «масниця», а в Росії – «масляная». У східній традиції масниця проводиться в неділю, за шість [вісім] тижнів до Великодня.

Карнавал - останній день, коли ще можна ситно попоїсти м’ясних страв і повеселитися. День, коли влаштовувалися останні, перед Великим постом, вечірки з танцями і співами. На карнавалі люди могли забути про обмеження і заборони, які чекали їх в часі посту, забути турботи повсякденного життя, і розслабитися, повеселитися. В атеїстичному суспільстві слово «карнавал» стало вживатися щодо інших бучних святкувань, які часто супроводжуються маскарадами.

1296 року Сенат Венеційської республіки офіційно проголосив останній день перед Великим Постом днем веселощів, що супроводяться переодягання з масками. Уважається, що одягати цей час маски походить ще з римських Сатурналіїв, коли на святі врожаю рабам дозволяли сидіти поряд із патриціями, і, щоби приховати нерівність, всі ховали обличчя під масками.

Традиції святкування карнавалу різні в різних країнах. Інколи карнавальні гуляння тривають декілька днів. Карнавали стали важливим елементом туристичної індустрії, приваблюючи туристів з численних «некарнавальних» країн. На багатьох карнавалах число відвідувачів значно перевищує 1 млн осіб.

У Південній Америці найпопулярнішим у карнавалом є карнавал у Ріо-де-Жанейро, що триває аж чотири дні, включно з суботою і неділею. На спеціально збудованому самбодромі відбувається змагання від 3 до 6 тис. танцівниць і танцівників, а на трибунах може перебувати понад 80 тис. глядачів.