14 вересня 2021 • Слово

Катаклізм

Катаклізм, катастрофа

Катаклізм ( грецькою χαταχλυσμός – повінь, потоп, загибель, від старогрецьких слів κατά «вниз» + χλυσμό «чищу, змиваю, затоплюю») – раптовий переворот, катастрофа, природна аномалія, що призвела до значних екологічних та соціально-економічних наслідків і руйнування, різкий, руйнівний злам в умовах органічного життя на значному просторі земної поверхні. В теорії катастроф французского палеонтолога Жоржа Кюв’є, катаклізм — переворот, який наприкінці кожного геологічного періоду знищує всі організми, після якого настає новий акт творіння. В ширшому розумінні це - будь-який руйнівний процес в природі, або в суспільстві. Дехто вважає синонімом катаклізму катастрофу, тобто раптове лихо, подію з трагічними наслідками, тяжке потрясіння тощо.

Катастро́фа — καταστροφή (κατα – вниз, далеко, στροφή – оберт, зміна, пореворот, повторюване сполучення віршованого тексту, пісня хору на сцені). Цікаво, що первинне значення цього слова, пов’язаного з античним грецьким театром, - головна подія класичного драматичного твору, що передує розв’язці, розкривається в ній, або зумовлює її.

Вже значно пізніше це слово набрало іншого значення – події, або природної аномалії, раптового перевороту, що призводить до фатальних наслідків. Його англійським відповідником є disaster, а єврейським, почерпнутим з Тори – шоа.

Тож катаклізм, це щось більше, глобальніше, масштабніше, ніж катастрофа.

Катастрофою можемо вважати, для прикладу, загибель «Титаніка», руйнування веж-близнюків в Нью-Йорку, але вже аварію на Чорнобильській АЕС за масштабами та розповсюдженням можна віднести до катаклізмів, а, тим більше, повені, виверження вулканів, землетруси, цунамі, селеві процеси). І, усе ж таки аварію на Чорнобильській АЕС заведено вважати саме техногенною катастрофою ХХ століття. Таки – катастрофою.


.