18 липня 2019 • Слово

Кентаври, мінотавр

Кентаври, мінотаври і …тореадори

В обох словах присутнє грецьке слово ταυρσς- бик. В першому випадку все, наче б то, зрозуміло - Μινώταυρσς - Мінотавр— за уявленнями давніх греків, люте страховисько з людським тулубом і головою бика, яке народила від морського бика зрадлива дружина царя Міноса Пасіфая. Мінотавр жив нібито в лабіринті, який збудував Дедал в Кноссі. Пожирав злочинців, а також данину з Афін, звідки йому щороку посилали сімох юнаків і сімох дівчат. Його вбив Тесей. Міф про боротьбу Тесея з Мінотавром, відображено в багатьох творах античних митців і письменників.

Але що спільного з биком у кентавра? Слово «кентавр» (грецькою - κένταυρος), в латинізованому варіанті читається «центавр» (лат. centaurus), Складається з двох грецьких слів, точніше – їх коренів: κεντέω — «колоти, бити, поганяти», і ταυρος — «бик». Таким чином слово κένταυρος можна розшифрувати, як «той, що б’є, або поганяє биків». Чи ж не напрошується порівняння з англійським «cowboy» (хлопець від корів, мабуть – і від биків). Бо ж кавбої (саме так слід читати це слово), як і кентаври, виконували свою працю, сидячи верхи на конях і, правдоподібно, люди, які не знали верхової їзди, коли вперше побачили вершника – скажімо, представника кочівників, що пасли свої стада, створили міф людини, зрослої з конем. Адже основним заняттям кочових племен було скотарство.

І. наприкінці, згадаємо ще один термін – тавромахія. Перша складова – ταυρος – бик, друга – μαχσς- борець (згадаймо князя Володимира візантійського роду Мономахів, тобто єдиноборців), відповідно – μαχία-боротьба. Тавромахія, іспанською la tauromaquia – варіант кориди, іспанською – corrida des toros, а точніше – найжорстокіший різновид кориди, тривале катування бика бандерильєрами і пікадорами з його наступним вбивством шпагою матадора (тореадора). Кориду в цьому варіанті дуже любив Ернест Гемінґвей і присвятив їй низку творів.

Франческо Ґойя створив велику серію офортів «La Tauromaquia», один з яких подаємо нижче.

В наш час переважають більш гуманні різновиди кориди, які не закінчуються вбивством невинної тварини, проте в них більше ризикує матадор, часто - аматор гострих відчуттів без відповідної підготовки.