14 грудня 2021 • Слово

Клинок

КЛИН КЛИНОМ ВИБИВАЮТЬ

Все частіше чуємо і читаємо в засобах масової інформації подвійну німецько-російську кальку «клинок» (ножа, шаблі, рапіри тощо). Аж ніяк не можна згодитися з Вікіпедією, яка подає ось таке тлумачення:

Клинок,-ка ле́зо[1] (іноді залі́зко, жало́,[2] залі́зко) — гостра частина знаряддя, інструменту, зброї або машини, яким ріжуть, колють або рубають. Клинок, це зменшувальна форма від слова клин. Може бути виготовлене з металу або інших достатньо твердих матеріалів — каменю, кістки, кераміки, пластмаси.

Ні, шановні, не так. «Клинок» російською – спотворене німецьке слово die Klinge – лезо, в ширшому розумінні – холодна (січна) зброя. Читаємо у Юрія Липи:

Ми знак життя, що вільне і щасливе,

з фанфарами пройде по Україні,

гнучкий, як лезо шпади неламливе,

брат мудрости, з жонами гречний, в бою звинний,

предобрий будівничий, знаючий сусідів,

неутомимий покровитель творчих воль сам Іоанн Мазепа.

Юрій Липа

"Лицарі духу" . Щоденний бій, четвертий вірш

І байдуже, чи це лезо шпаги (Юрій Липа вжив польонізм «шпада»), козацької шаблі,

бойового ножа,

Хірургічного скальпеля,

, чи, скажімо, лезо для гоління:

Росіяни в двох останніх випадках вживають таки термін «лезвие».

То ж відкиньмо подвійний німецько-російський покруч «клинок» і не вживаймо натомість «лезо».

Сáме лезо є складовою, активною частиною ножа, кинджала, хірургічних інструментів і зброї. Залежно від конструкції і кількості лез, розмірів і форми зброя може мати різні принципи вражаючої дії: колоти, різати, рубати, тощо, відповідно - різну форму. Але в будь якому випадку лезо – таки лезо, а не «клинок».

А клин, це українською щось зовсім інше. Клин, клинок, клинець – загострений з одного кінця шматок дерева або металу для розколювання, розщеплювання чого-небудь. В анатомії – кістка черепа такої форми (клиноподібна кістка), в кравецтві - частина тканини, а в землемірстві - ділянка землі видовженої трикутної форми. В переносному значенні – звуження якоїсь проблеми, світогляду, запитів, інтересів, життєвого простору («світ клином зійшовся»).