02 травня 2020 • Слово

Космос, косметика

Космос, косметика і космополіти

Чи ж є щось спільне у цих трьох словах?

Перш за все, що означає «космос». Первинне значення старогрецького слова

κόσμος — порядок, лад, впорядкованість, устрій. Антонімом поняття «космос» є хаос – безлад, порушення порядку, невпорядкованість. Хаос – давньогрецькою χάος - докосмічний стан матерії - безденна прабезодня, невпорядкована праречовина (грецькою χάσκω, χοανω - позіхати, відчиняти пащу, стан порожнечі, голоду, тобто пряма протилежність кінцевому впорядкованому космосові.

В наш час у поняття космос ми вкладаємо, передусім,

1/весь фізичний усесвіт, як єдине ціле;

2/простір поза межами Землі та її атмосфери, заповнений космічними тілами, газовими, плазматичними, пиловими утвореннями та фізичними полями, причому розрізняють близький космос, тобто навколоземний простір, що його об’єкти досліджують безпосередньо за допомогою космічних апаратів, та далекий космос - світ зірок і галактик, який вивчають за допомогою астрономічних приладів).

Власне першого розуміння космосу і стосується поняття космополіти́зм (від старогрецького κοσμοπολίτης, що означає людина (громадянин) світу. Згадаймо - найменням «безродных космополитов» таврували за радянських часів тих, хто насмілювався зазирнути за «залізну завісу», а навіть чкурнути в котрийсь з капіталістичних країв світу.

Насправді ж, космополітизм - ідеологія світового громадянства. Космополіти вважають інтереси всього людства вищими за інтереси одного народу чи однієї держави, а себе – вільними громадянами світу.

Космополітизм, як світогляд, зародився ще в стародавній Греції, його ідеї проголошували Сократ і Діоген. Теоретичні основи космополітизму обґрунтовували стоїки, пропагуючи універсалізм Римської імперії.

З поняттям «космос», як впорядкованість, лад, гармонія, пов’язане поняття «косметика».

Косме́тика (грецькою - κοσμητική мистецтво прикрашати, впорядковувати, наводити лад). Це - загальна назва засобів і речовин, що використовують для поліпшення зовнішнього вигляду або інших характеристик, наприклад запаху людського тіла. Але не тільки. Бо ж розрізняють декоративну косметику та косметику для догляду за шкірою тіла та її додаткми: волоссям, нігтями, а ще –зубами, порожниною рота. Тож до косметики відносимо і туалетні мила, і шампуні, і ополіскувачі для порожнини рота, і гігієнічні креми, і ще багато такого, без чого не обходиться жодна культурна людина.