28 листопада 2020 • Слово

Меценат

Меценат, меценас

А, пан меценас! Ґратулюю, ґратулюю! Може тішитися наше місто, що дістало такого блискучого оборонця. О, такої оборони наш трибунал давно не чув!

Перепрошаю пана меценаса, що трошка забарився, - скрикнув Стальський, вибігаючи на веранду. - Але прошу, прошу! Пан меценас, певно, вже десь голодні. Адже ж то швидко друга година буде! Ну, дякую, від снідання дотепер бути натще!...

В цитованих вище двох відривках з повісті Івана Франка «Перехресні стежки» [Зібрання творів в 50 томах. Том 20, с.173—459] вжито ввічливе звертання до юриста, здебільшого – до адвоката, яке застосовувалося в Польщі і перейшло з польської мови до галицького варіанту української. Здавалося б, що титул «меценас» походить від «мецената», але це не так. Насправді, це спотворене «procurator mercenarius», причому перше слово – іменник значить, в цьому контексті, представник, заступник, уповноважений, а друге, прикметник - платний, найнятий за платню. Так називали юриста, що заступає юридичну особу – сторону в судовому процесі. Згодом, вочевидь, приголосна „r” в прикметнику загубилася, а закінчення спростилося.

Натомість слово меценат в розумінні «доброчинець», пов’язане з римським полководцем, державним діячем і покровителем мистецтв, приятелем Октавіана Авґуста Ґаєм Цильнієм Меценатом (Gaius Cilnius Maecenas [68 до н. е. — 8 до н. е.]. Ґ. Меценат походив з давнього роду етрусків, за переконаннями був монархістом. Після битви при Альціюмі на боці Октавіана вів державні справи, як довірений заступник імператора. Шанував епікурейську філософію. Надавав допомогу і захист Верґілієві, подарував маєток Горацієві, спонсорував молодого поета Мелісса. Створив і фінансував блискучу мистецьку школу літераторів та драматургів – гурток меценатівців.

Дбав про зелені насадження і створив перший публічний парк Hortus Maecenatianus. Помер 746 року від заснування Риму. Його смерть оплакували письменники, мистці, увесь народ. Своє майно заповів Авґустові на доброчинні цілі. Його ім’я стало прозивним, як характеристика прихильника і покровителя мистецтв.