12 лютого 2020 • Слово

Полі, поліс, поліо

Поліклініка, поліартрит, поліомієліт

Поліклініка. Первинне значення цього терміна – «міська лікарня», бо ж «поліс» (πολίς) – місто. До речі велике місто, або агломерацію міст називаємо мегаполісом (μεγαπολις). Другий терміноелемент - «клініка» (κλινικη) – лікарня. Він походить від «кліне» (κλινη) – ліжко, постіль, ложе. То ж, первинно, йшлося про міську лікарню для стаціонарного лікування. Лише згодом в це поняття стали вкладати амбулаторну лікувальну установу, в якій працюють лікарі різної спеціалізації, тоді, як амбулаторія може забезпечувати обслуговування хворих лише сімейним лікарем (лікарем загальної практики). Власне те, що в поліклініці приймають хворих лікарі багатьох спеціальностей, може навіювати думку, що перша частина слова означає «багато».

Поліартрит. Що ж до терміна «поліартрит», то в ньому перша складова – «полі» (πολυ), що означає «багато», а друга – «артрон» (αρϑρον), тобто суглоб. Отже, йдеться про запалення багатьох суглобів.

Поліомієліт. А звідки взявся термін «поліомієліт»? Тут прикметник «поліос» (πολιος) означає колір, а саме «сірий», а «мієлос» (μυελος) – спинний мозок, тобто йдеться про ураження сірої речовини спинного мозку.

Отже, подібні за звучанням терміноелементи відрізняються різним написанням і мають різне значення і їх не потрібно плутати.