04 січня 2022 • Слово

Синекура

Синекура

Синекура, -и, жіночого роду - добре оплачувана посада, на якій нічого або майже нічого не треба робити. Вираз походить з латинської sine cura animarum (без піклування про душі); так в середньовічній католицькій церкві називали посаду, здебільшого допоміжну, або адміністративно-господарську, не пов’язану зі священичою діяльністю, тобто з турботою про душі парафіян.

В наш час синекура – посада, яка забезпечує прибутки, проте не пов’язана з вкладанням праці, зусиль. Точніше – з винятком одного зусилля – отримувати гроші і розписуватися в їх отриманні.

В британській системі правління є формальні посади, не пов’язані з виконанням будь якої праці. Це, наприклад, лорд хоронитель малої печатки – Lord Keeper of the Privy Seal (мається на увазі особиста печатка короля чи королеви). Натомість не вважається синекурою посада лорда хоронителя великої печатки Lord Keeper of the Great Seal of England.

Також не вважається синекурою посада Міністра хоронителя печатки Японії ( 内大臣 - Найдайдзін). До обов’язків цього достойника належали, окрім зберігання імператорської печатки: підготовка імператорських указів, отримання і обробка народних петицій та ще й вирішення питань, кого слід допустити на авдієнцію до імператора. Після ІІ Світової війни цю японську адміністративну посаду ліквідовано.

До праць, які не вимагають зусиль, а проте приносять прибуток, можна віднести т. зв. «стриження купонів», тобто отримання прибутків від цінних паперів, облігацій тощо відтинанням т. зв. відрізних купонів, які давали право до періодичного отримання відсотків. Для отримання готівки, купони з наближенням терміну їх реалізації треба було відокремити («відстригти») від облігації і принести в банк. Ті люди, у яких гроші було вкладено в цінні папери, періодично, скажімо двічі в рік, так би мовити "стригли купони".

Звідси і увійшов у життя вислів, яке зараз застосовується вже в набагато ширшому сенсі: отримувати користь від раніше зробленого, не докладаючи більше жодних зусиль. Скажімо «стригти купони з досягнень молодих років.

Повертаючись до синекури, наведемо приклад з красного письменства:

Без перебільшення можна сказати, що ця молода жінка з мушкою на верхній губі чимало доклала зусиль, щоб служба Адама Адамовича стала для нього синекурою (Олесь Донченко, VI, 1957, 520).

На закінчення наведемо ще один вираз сучасного молодіжного (й не тільки) сленгу, який означає отримання якихось благ без вкладу праці чи коштів – халява.