04 січня 2021 • Слово

Тролять тролі на Подолі

Тролять тролі на Подолі

Слова «тролити», «тролінґ» стали модними порівняно недавно, напочатку 90-х років минулого століття, і пов’язані з бурхливим розвитком засобів масової інформації та спілкування. Власне тоді дехто з користувачів інформаційних мереж почав публікувати в них провокаційні повідомлення просто з цікавості. Згодом виникли віртуальні товариства та спільноти, щоби обмінюватися досвідом провокативної діяльності в мережі.

Дієслово «тролити» і похідний від нього іменник «тролінґ» походять від назви міфічної істоти зі скандинавських переказів. Троль – фантастична потворна велетенська потвора, вкрита зеленою або сірою шкірою, злюща та здатна трансформуватися, скажімо, в скелю чи дерево. Це стається здебільшого тоді, коли троля застане сонячне світло. Як на мене, скандинавському тролеві відповідає український «Той, що в скалі сидить» з «Лісової пісні» Лесі Українки – зла потвора, що живе в печері. До речі, місцем проживання тролів є саме печери. Зріст троля оцінюється величинами від трьох до восьми метрів, їх характерною ознакою є величезний ніс. Тролі можуть викрадати людей, але, передусім, завдають людям шкоду.

В сучасних скандинавських країнах тролі стали персонажами «мультиків», їх зображення використовуються в рекламі. З тролями пов’язано багато топонімів: Trollhof, Trollhörgr – капища, або територія, де вони були , Trollway– дорога тролів, Trollheim – будинок тролів, Trollbotn – горб тролів, Trolltunga – язик троля, скеля характерної конфігурації в Норвегії.

Але повернімося до характеристики тролів, як злостивих, шкідливих істот, що ненавидять людей. Власне ця остання особливість тролів дала початок дієслову «тролити», тобто чинити зло , розташовуючи у засобах масової інформації брутальні, образливі або провокаційні повідомлення, компромат. Відповідно «тролінґ» характеризує провокативну діяльність, спрямовану на дискредитацію тої чи іншої особи, передусім – політичного чи громадського діяча, а попри це – привернення уваги до власної особи. Бо ж мережеві «тролі», це, здебільшого, особи з прихованою агресивністю, комплексом неповноцінності, невпевнені в собі. Те, чого мережевий «троль» ніколи не скаже увічі чи не опублікує в відкритих джерелах інформації, він може «вкинути» в мережу.Тролінг використовується, як зброя в інформаційних війнах, доволі часто він вживається також для відвернення публічної уваги від гострих тем, для створення хаосу. Елементи тролінґу ми часто-густо бачимо і чуємо в популярних ток-шоу, коли конструктивне обговорення тої чи іншої теми перетворюється у взаємні образи, вульгаризми, наклепи, розповсюдження провокативних чуток. Бурхлива реакція учасників та слухачів провокує подальший тролінґ, заохочуючи «троля» до ще бурхливішої діяльності. Одним з гасел сучасної інтернет-культури є «Не годуйте тролів!»