08 липня 2019 • Слово

Хаос

Хаос на газовому ринку

Хоч це може видатися дивним, обидва терміни, і «хаос», і «ґаз» походять від одного грецького слова χάσς, що означає безформний стан матерії («Словник інтернаціональних терміноелементів грецького та латинського походження в сучасній термінології» І.Гнатишеної і Т.Кияка, 1996 рік).

Хаос в первинному значенні слова, це початковий стан Всесвіту, безформна сукупність матерії і простору, докосмічний стан. Протилежність хаосові – Космос, Всесвітній Порядок, який рукою Творця створено із хаосу.

А ще хаос – відсутність порядку, ладу, впорядкованості будь-де, в господарці - зокрема, а також - ділянка планети з дуже невпорядкованим рельєфом. Відомі природні об’єкти, що складаються з безладного нагромадження каміння: Великий Хаос в Алупкинському парку та Кучук-Ламбатський кам’яний Хаос в Криму.

Астрономи назвали Хаосом транснептуновий об’єкт в поясі Койпера, до 1998 року відомий як WH24.

Термін «ґаз» (нім., гол. – gas, фр. gaz)вперше застосував фламандський хімік ХVII століття Ян Баптист ван Гельмонт для позначення одного з агрегатних станів речовини, якому властиві великі відстані поміж частинками у порівнянні з рідинним чи твердим агрегатним станом, слабка взаємодія молекул, невпорядкованість (хаос) структури, в якій кінетична енергія хаотичного руху більша за їхню міжмолекулярну взаємодію. Вважається, що вчений спростив транскрипцію грецького слова «хаос», бо ж «g» в нідерландській вимові ближче до «h» чи грецького «χ». В кожному разі, так уважає і Вікіпедія і вже згаданий словник Гнатишеної і Кияка.

А звідки взявся термін «gaza», що застосовується для позначення тонкої прозорої тканини, наприклад шовкового батисту? Так, зокрема, називають поляки і німці (Gaze) нашу медичну марлю. Правдоподібно, від французького „gaze” (вуаль), або/і від арабського „kazz” (шовк-сирець).