13 січня 2022 • Слово

Хірагра

Хірург захворів на хірагру

Хірагра. В першій частині відомої і так актуальної в наш час трилогії Богдана Лепкого «Мотря» цар Петро вмовляє гетьмана Івана Степановича Мазепу відпочити, полікуватися: «У вас же подагричні болі!». Гетьман додає: «І хірагричні, і в лівому боці щось мені долягає, чого мій хірург розібрати не вміє.» То що ж то за хірагра і що вона має спільного з хірургом. Зазначимо відразу, що хірургами тих часів називали військових медиків, які вміли перев’язувати рани, видаляти зуби і проводити нескладні операції, наприклад, видалення куль і відламків, первинну обробку ран. А в словах «хірагра» і «хірург», «хірургія» таки є спільний корінь, а саме іменник χειρο (cheiro) – рука, кисть руки. Якщо додати дієслово αγρεο (agreo)- схоплюю, беру в полон то утвориться слово χειρagreo (cheiragreo) – схоплюю, беру в полон руку. Тобто це така ж хвороба, як і подагра, тільки стосується вона не суглобів ніг (бо ж πούς, а в родовому відмінку ποδός - це нога), а суглобів рук.

Хірургія (χειρουργία) – в первинному своєму значенні – ремесло, ручна праця, воно, слово, утворене з основ того ж таки іменника χείρο «рука» і ще одного - ἔργον -праця, робота. В сумі – праця руками. В наш час ця назва закріпилася за ділянкою медицини, пов’язаної з хірургічними операціями. Від другої складової - ἔργον походить термін «урґентний», «урґентна» тобто той хірург, чи та лікарня, клініка, яка несе чергування з невідкладної допомоги і виконує невідкладні втручання.

Але у прискіпливого читача виникає запитання: Чому це гетьманову подагру і хірагру лікував саме хірург, а не, скажімо, ревматолог.

Не забуваймо, коли це діялося: кінець ХVII –початок XVIII століття. Вузької спеціалізації лікарів ще не було. Були лікарі і хірурги - χειρουργός, (тобто медики рівня фельдшера, цирюльника, а навіть, як би ми нині сказали, «парамедики» (не конче лікарі), які вміли виконувати нескладні хірургічні дії: перевязувати рани, пускати чи тамувати кров, видаляти зуби. Чи власне такий фахівець мав би діагностувати і лікувати гетьманову подагру з хірагрою вкупі? . Адже учасник першого кримського походу англієць Патрик Ґордон згадував, що в Батурині при дворі Гетьмана було двоє лікарів-німців, з якими Мазепа розмовляв німецькою мовою. Щось тут не так…

Відчуваю, що мій шановний читач готовий задати ще одне, цілком обґрунтоване запитання: «А до чого ж на початку зображено морську мушлю?» Відповідаю. Представник черевоногих молюсків родини Strombidae з такою чудернацькою мушлею, що її відростки дуже нагадують деформовані подагричним артритом пальці, так і називається Lambis chiragra, або хірагричний лямбіс. Живе ця істота в тропічних водах Індійського і Тихого океанів.

Стільки – про хірагру. Але повернімося до інших слів, пов’язаних з рукою – χείρ. Якщо додамо до цього слово μαντεία (ворожіння, пророцтво) отримаємо словотвір хіромантія.

Хіротонія (χειροτονία) - рукопокладення») - християнський обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення в священнослужителі (диякони, священики, архиєреї).

Хірософія - окультна наука, яка займається вивченням зв’язку поміж вдачею людини, її здібностями та схильностями, а також її минулим і майбутнім, з формою рук, пальців, горбами на долоні та лініями на ній

Хіромантія, система ворожіння, яка ґрунтується на хірософії, розповсюджена серед циганок («Дай ручку, поворожу!»).

Хіропрактика - форма альтернативної медицини, що, в основному, займається діагностикою і лікуванням розладів опорно-рухової системи, особливо – хребта, маніпуляціями руками (звідси друга назва – мануальна терапія від латинського іменника від manus, -us f рука.

І на цьому не вичерпується писок слів, що містять слово χείρο.

Хіроптери (Chiroptera), або ж рукокрилі — ряд ссавців з надряду Laurasiatheria. Назва складається з двох слів: χείρο (рука) і πτερόν (крило). Справа в тім, що видовжені пальці рук цих тварин є скелетом еластичної шкірної перетинки, яка тягнеться аж до п’ят, або, навіть, до хвоста і слугує крилом

І, нарешті – хіротерії або хейротерії тварини, які ймовірно існували на межі палеозою і мезозою, а про їх існування свідчать відбитки кінцівок, що дуже нагадують відбитки людської руки.