31 січня 2022 • Слово

Захворювання

«Хронічне захворювання»

Запитуєте, до чого тут Іван Карась із «Запорожця за Дунаєм»? Трішечки терпіння…

А мова у нас піде про неправильне, геть некоректне словосполучення, наведене в заголовку, яке часто зустрічається і в повсякденному мовленні, і, о горе, в медичній пресі, наукових працях. Ба, навіть в деяких словниках захворювання наводиться, як синонім хвороби.

І доведеться нам вдатися до української граматики, вибачайте, для третього класу початкової школи, а саме до дієслів доконаного та недоконаного виду.

Захворіти, захворів – дієслово доконаного виду, що вказує на початок, кінець, або одноразовість дії і відповідає на питання що зробити, що зробив, причому дієслова з префіксом за- виражають лише закінчену дію. Отже захворіти – дієслово доконаного виду, яке означає, що людина почала хворіти. Це – одноразова дія. Відповідно, у віддієслівному іменнику з процесовим значенням (nomen actionis), який отримуємо додаючи суфікс -ння - захворювання зберігається дієслівне граматичне значення вихідного дієслова, тобто одноразовість і закінченість дії. Іншими словами захворювання – момент переходу від стану здоров’я до стану хвороби. Цілком зрозуміло, що неможливо хронічно захворіти, тобто хронічне захворювання – цілковита нісенітниця, яка повинна бути зрозумілою третьокласникові початкової школи. Згадаймо, що в медичній звітності є форма «Захворюваність», в якій обліковуються особи, що захворіли впродовж звітного часу, здебільшого – протягом року.

Натомість хворіти, хворію – дієслово недоконаного виду, яке не вказує ні на початок, ні на кінець дії, а на дію протяжну в часі.

Звідси і віддієслівний іменник, утворений додаванням наростка -ба, -оба (шаноба, сівба, молотьба, стрільба) – хвороба.

В медичних звітах цьому відповідає форма «Хворобливість», що в ній враховуються особи, які хворіють, хоча, можливо, вони захворіли минулого або позаминулого року.

Ото ж, захворювання і хвороба, це, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці», два цілком різні поняття, які аж ніяк не є синонімами, як це ми ще й нині подибуємо в деяких словниках. А, щоб не надто часто повторювалося слово хвороба, можна чергувати його з іншим українським словом, синонімом до хвороби – недуга (від дієслова недужати). Є ще дієслово доконаного виду «занедужати», до якого не утворено віддієслівного іменника.

Згадаймо, Карась в «Запорожці за Дунаєм» Гулака-Артемовського співає

Занедужав я в дорозі,

Та набрався я біди,

Так, що ледве вже на возі

Привезли мене сюди…