05 лютого 2022 • Слово

Абракадабра

Абракадабра

Абракада́бра (abracadabra) - нині це слово в абсолютній більшості мов вживається в тому випадку, коли хочуть схарактеризувати щось незрозуміле, заплутане: слово, поєднання літер, або слів, якесь безглуздя, нісенітницю. Та чи справді «абракадабра» - просте накопичення букв з загадковим, окультним звучанням, яке залюбки використовують творці містичних оповідань та фільмів?

Герой «Гаррі Поттера» вживає це магічне слово - Авада Кедавра (Avada Kedavra), як смертельне заклинання, що має спричинити раптову безболісну смерть (Killing Curse). Як на мене, то в другому слові прочитується латинське cadaver, тобто покійник, труп. Чи так воно насправді? А ще слово «абракадабра» звучить в хоровому супроводі деяких сцен серіалу «Майстер і Маргарита», його вживає Стівен Кінґ в романі «Потрібні речі». «Абракадабра!» співають відьми, поспішаючи на Лису Гору, чи, у німецькій версії, Blockberg. То що ж воно означає в первинному трактуванні? Відповісти на це запитання зовсім не просто, бо ж тих трактувань – безліч.

Ото ж: магічне слово, яке наче б то прийшло до нас з Німеччини напочатку XVIII століття і походити воно мало б від одного з імен зороастрійського бога Сонця – Митри або «Абракаса». Це слово - abracadabra виписували на трикутній плитці-амулеті, зменшуючи його в кожному наступному рядку на одну літеру, тож усіх рядків було 11, включно з останнім – з одної букви «А». Таке магічне зменшення чи вкорочення слова-заклинання мало б поступово виганяти злих духів, по одному в кожному рядку.

А проте, ще в ІІ столітті нашої ери це слово згадувалося в трактаті давньоримського лікаря Квінта Серена Саммоніка, (Quintus Serenus Sammonicus; ? — 212) особистого медика імператора Луція Септімія Севера, а ще - поета, вченого і вихователя його синів. Ото ж, як написано в творі пана Саммоніка «De Medicina Praecepta», магічне слово abracadabra вживалося як… не повірите, але як антиалергічний засіб при кропивниці, який ніби то полегшував перебіг цієї хвороби у імператора, либонь – не гірш, ніж сучасні антигістамінні та місцеві кортикостероїдні ліки.

За Талмудом Псахім подібний талісман у вигляді трикутника використовувався в ділянці офтальмології. Справа в тім, що юдеям заборонялося пити воду з річки чи озера вночі. Якщо не послухався і таки ковтнув річкової води поночі – можеш осліпнути. Проте, якщо у ризиканта на шиї трикутник з благословенням Аарона ‏, יברכך יהוה וישמרךпобудованим, відповідно, у формі трикутника, але навпаки, зі зростанням тексту згори вниз і до одної вгорі, очі його в цілковитій безпеці. Тобто, перевернутий трикутник вже має дію, протилежну прокляттю. Щось подібне, як з символікою п’ятикутної зірки одним, або двома ріжками догори.

Ще одна версія походження слова «абракадабра» виводить його від арамейського avda kedavra ( сказане має відбутися) з подальшою трансформацією в «abra kedabra» і, нарешті, «abracadabra».

Джон Марко Аллєґро (John Marco Allegro 1923-1988), англійський археолог і популяризатор сувоїв Мертвого моря в свої книгах, радіопередачах та й у фільмі, вважає, що «абракадабра» походить від мезопотамського «аб-ба-таб-ба-рі», що відповідає арамейській вимові імені Бога.

Британський історик і антиквар Ґодфрі Гіґґінс (Godfrey Higgins, 1772-1833) в творі «The Celtic Druids», виданому книгою 1827 року, висловлює думку про кельтське , а також, можливо, коптське або/і єгипетське походження цього слова-заклинання, чи магічної формули, що його/її слід тлумачити таким чином: «Абра»,або «Абар» - «Бог» та «кад» - «святий». Це заклинання, карбоване на камінці-амулєті, що його носили під одягом на грудях, мало забезпечувати недоторканість власника.

Цікаве трактування належить відомій письменниці – теософці Олені Блаватській, в дівоцтві - von Hahn (1831-1891), яка коливалася в своїх переконаннях поміж буддизмом і православ’ям. Вона вважає, що у вченні єретиків - василідіянів, послідовників лжевчення ґностика, сирійця з Антіохії Василіда (Βασιλείδης, або Βασιλίδης, 117-138). «abracadabra» - спотворене ім’я найвищого «божества» Абраксаса.

Іспанський поет-символіст Хуан Едвардо Керлот (Juan Eduardo Cirlot, 1916-1983) у своєму «Словнику символів», перевиданому російською мовою 1994 року, твердить, що «abracadabra» походить від єврейського виразу «abreg ad habra» — «метай свою блискавку задля смерті».

Семпсон Арнольд Маккі (Sampson Arnold Mackey) в книзі «The Mythological Astronomy in three Parts», 1827 року видання висуває гіпотезу про те, що абракадабра – одна з назв староєгипетського божка в образі бика, який, в свою чергу, символізує астрологічний знак Тельця, та, за потреби, й інших знаків Зодіаку. Поділивши це слово на складові можна сформувати речення: «Ab’r — achad — ab’ra», де Ab’r - бик; achad – єдиний, тобто «бик- єдиний бик».

А ще свої тлумачення пропонують нумерологи, мовляв сума всіх доданих літер складає 66 - кабалістичне число.

Може, вистачить. В усякому разі, відомо, що слово-заклинання абракадабра в середньовіччі охоче використовували усілякі чарівники, чорнокнижники, алхіміки, викликаючи отого самого, хай не скажу, кого.

То ж куди віднести це слово? Одні вважають, що воно може захистити від злих сил, інші – що воно здатне, навпаки, притягати ті ж самі сили. А, щоби не сумніватися, намагаймося, на всяк випадок, уникати його.