30 листопада 2020 • Слово

Бойкот

Бойкот, бойкотувати

Як іменник «бойкот», так і дієслово «бойкотувати» запозичені з англійського іменника “boycott”, а той, в свою чергу, походить від прізвища британського адміністратора землями одного англійця в Ірландії, колишнього капітана Чарлза Канінгема Бойкотта ( Charles Cunningham Boycott, 1832 - 1897). Тривала посуха в Ірландії призвела до зниження врожайності, то ж робітники ферм стали вимагаим зниження орендної плати, на що Бойкот відповів зменшенням числа працівників. Тоді мешканці містечка змовилися між собою і влаштували впертому капітанові саме те, що нині називають його іменем. Годі було найняти робітника, в крамницях йому не продавали товарів, листоноші подовгу не приносили листів.

До дієслова «бойкотувати» (“to boycott”) можна навести такі синоніми: саботаж, ігнорування, заборона, остракізм, shut out, blackball (кинути чорну кулю).

Чарлз Канінгем Бойкотт

Нині бойко́т (англ. boycott) — різновид політичної та економічної боротьби, форма протесту, що передбачає часткове або повне припинення стосунків з бойкотованою особою, підприємцем чи, навіть, державою. Бойкотування, відповідно до статуту ООН – один із засобів змусити державу чи групу держав до підтримання миру без застосування збройних сил. 1921 року Магатма Ґанді закликав індійців бойкотувати англійські товари і британські навчальні заклади. Бойкот був одним із засобів боротьби афроамериканців за свї права 1950-х – 1960-х років. США та їх союзники бойкотували Олімпійські ігри в Москві 1980 року, як протест проти введення радянських військ до Афганістану. У відповідь Радянський Союз і країни «соцтабору» бойкотували літню Олімпіаду 1984 року в Лос-Анджелесі. Словом, «на злість моїй мамі, хай мені вуха змерзуть». Теж – своєрідний бойкот…