26 червня 2022 • Слово

Ремонт

Ремонт

Щось я не зовсім сприймаю зміст сучасних оголошень. Скажімо, пропонують купити нове помешкання, квартиру по-совковому, і зразу ж приступати до … ремонту. Не зрозуміло тільки, що треба так одразу ремонтувати: систему опалення, електропроводку. Чи, може, в стінах з’явилися тріщини? Уявіть собі, що вам запропонували купити новий автомобіль і…відразу віддати його до ремонту… Нонсенс! А може то я не зовсім розчовпав що таке ремонт?!

Дані щодо етимології слова «ремонт» скупі і свідчать про його французьке походження. Мовляв префікс “re-”означає повторення, повторну дію, а дієслово “monter” -підійматися, сідати, постачати, монтувати, налагоджувати. Тож «ремонтувати» - знову постачати, знову складати, знову монтувати, знову налагоджувати. Словники – паперові і цифрові подають такі значення слова «ремонт»: поправляння, підсилення, лагодження, усунення дефектів, поломок, відновлення придатності чи працездатності. У техніці і будівництві - підтримання в робочому стані машин та механізмів, устаткування, будівель, споруд, промислових підприємств та інших об'єктів.

То що ж треба відновлювати, поправляти, лагодити, які дефекти усувати …в щойно зданій квартирі?

Щоправда, в сучасній лексиці побутує поняття «євроремонт», Йдеться про оздоблення інтер'єру з застосуванням сучасних технологій шпатлювання та побілки стін і сучасних матеріалів: пластику, метало-пластику, пресованих ламінованих плит. скла та інших сучасних матеріалі в західно-європейському стилі. То ж, мабуть, в наведеному оголошенні йдеться про оздоблення інтер’єру відповідно до смаку (чи несмаку) майбутнього власнику. Так би й написали: «Одразу ж можете розпочати оздоблення інтер’єру на свій смак».

Проте значення слова «ремонт» куди ширше. Скажімо, в ботаніці і садівництві-городництві. Тут ремонт – підсаджування нових дерев, кущів замість загиблих. А ремонтантні культури від першого з наведених щойно значень французького слова remonter - знов підніматися, знову квітнути - це рослини, здатні до повторного або багаторазового цвітіння і плодоносіння впродовж одного вегетаційного періоду.

В зоотехніці ремонт – це систематична заміна молодняком вибракуваних старих, хворих, або з вадами будови, тварин, з метою відтворення стада. В кавалерійських військових частинах були посадовці, які дбали про поповнення поголів'я військових коней – ремонтери.