14 листопада 2022 • Слово

Захворіти

Чи можна хронічно захворіти?

Здавалося б, запитання, поставлене на вступі, геть безглузде. Бо дієслова з префіксом «за» - це дієслова доконаного виду, які вказують на початок, кінець, в усякому разі – на одноразовість дії.

Відповідно й віддієслівний іменник «захворювання» (занедужання) означає відповідно наслідок, ефект цієї одноразової дії, а саме – початок хвороби, іншими словами – момент переходу від стану здоров’я до стану хвороби.

І, усе ж таки, чуємо і читаємо, також і в енциклопедичних виданнях, і в професійних медичних, що захворювання – те ж саме, що і хвороба. Набираємо в Ґуґлі слово захворювання.

Хворо́ба, або захво́рювання (заст. розм. бо́лість, діал. хоро́ба) — патологічний процес, який проявляється порушеннями морфології (анатомічної, гістологічної будови), обміну речовин чи / та функціонування організму (його частин) у людини / тварини. І на тій-таки сторінці велемудрий Інтернет дарує нам ще одну нісенітницю - «Хронічні респіраторні захворювання». Нісенітниця? Звичайно! І таким нісенітницям в медичній і парамедичній літературі «ність числа».

Ну, що ж, відповідно до поради Максима Тадеєвича, заглядаємо у словник, а саме у «Новий тлумачний словник української мови 1999 року видання: захворюваність – поява хвороби десь, у когось; захворювати – занедужувати, почати хворіти…

Як це співає в «Запорожці за Дунаєм бас-баритон Іван Карась: « Занедужав на дорозі, — Та й набрався ж я біди!!»

Хвороба, як і захворювання, це теж віддієслівний іменник, і його теж створено, афіксальним способом, на цей раз – з допомогою суфіксу. Як і іменники шаноба, стрільба, ганьба, оздоба, він походить від дієслова недоконаного виду і означає тривалий процес.

То ж, підсумовуючи сказане, захворювання і хвороба, це, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці». До речі, в медичній статистиці чітко поділено захворюваність і хворобливість, а саме:

Захворюваність — медико-статистичний показник, що характеризує чисельність хворих, виявлених при зверненні населення з приводу захворювання до лікувально-профілактичних закладів або при профілактичному огляді протягом поточного року. Іншими словами, скільки людей захворіло.

Хворобливість, або поширеність хвороб, — медико-статистичний показник, що характеризує поширеність зареєстрованих серед населення хвороб, як вперше виявлених, так і діагностованих раніше. Іншими словами, скільки людей хворіє.

Ото ж, не може бути ні гострих, ні хронічних захворювань, лишень – гострі і хронічні хвороби. А для того, щоби слово хвороба надто часто не повторювалося, можна вжити український синонім недуга.