11 січня 2021 • Сміх і гріх

Два кашкети

Два Іллічі

Одного чудового весняного дня голова колгоспу імені якоїсь там річниці жовтневої революції отримав телефонограму, що на День солідарності трудящих першого травня до них має прибути сам «секретний генерал» і що той самий секретний генерал має намір відвідати їхню тваринницьку ферму, нагородити передовиків, ну а потім, звісно, відпочити у «будиночку мисливця», що в сусідньому лісгоспі. Згодом з’ясувалося, що то Каська з районного комутатора спотворила текст, надісланий з області і що то не «секретний генерал», а генеральний секретар. Як в колгоспі, так і в лісгоспі оголошено особливий стан: почали білити і підмуровувати стіни корівника, мити досить таки задрипаних корівок. Всім дояркам видали гіпюрові фартушки, які геть нагадували пачки балерин з «Лебединого озера», а бригадирам і їздовим – білі рукавички і червоні краватки. І коли голова з секретарем парторганізації вкотре вже, чухаючи потилиці, оглядали територію колгоспного двору, раптом їх осяяла творча думка: терміново поставити в коло силосної траншеї скульптуру вождя революції товариша Леніна. Ото вже секретар буде задоволений. І про наш колгосп напишуть в районній, а може, навіть, обласній газеті. А там вже, товаришу голово і товаришу секретарю, і ордена можна дочекатися. Га, чим не ідея! Але часу залишилося мало. Секретар помчав колгоспним «бобиком» в область до художнього комбінату. Проте готових «вождів» там не виявилося. Не біда!-заспокоїли секретаря. Форми у нас є. За тиждень віділлємо вам вождя з гіпсу, як лялечку. Секретар порахував…Тиждень. Трохи мало часу. Але нічого, мабуть встигнемо.

Про ту ініціативу зачув голова лісгоспу і вирішив, що і він не ликом шитий і що, позаяк почесний гість вагому частину свого дозвілля проведе на підвладній йому території, варт було б поставити ще одного Ілліча при в’їзді до лісу, при дорозі, що веде до мисливського будиночка. То може і йому який орден перепаде, чи, бодай звання заслуженого лісовика.

Тож замовив голова лісгоспу в тому ж таки комбінаті ще одного гіпсового Ілліча. Лише колгосп замовив Ілліча – модель №1, з кашкетом на голові, а лісгосп – Ілліча – модель №2, з кашкетом у жмені. І коли вже настав час їхати по замовлення до обласного центру голови вирішили скооперуватися, щоби не тратити пальне даремно, і привезти обох Іллічів за одним заходом, делегуючи до обласного Художнього комбінату колгоспного обліковця і старшого лісничого. Операція проходила справно, двох Іллічів в шести частинах дбайливо обтулили соломою в кузові колгоспної вантажівки і поїхали. Чому в шести частинах? Бо відливали кожного з вождів трьома частинами: голову – окремо, груди – осібно, а, за перепрошенням, сідниці з ногами – ще окремо. Потім ті частини належало склеїти докупи, поставити на п’єдестал і вже маєте вождя, як живого, хіба ще під бронзу помалювати. Ото ж, довірені особи ще раз перерахували всі частини і – в дорогу. По дорозі ще закупили в госпмагу бронзової фарби ну і, звісно, перекусили в чайній, не без того, що й випили грамулечку… То ж розморило їх і обидва заснули. Розбудив їх водій вже на подвір’ї лісгоспу. Поділили Іллічів ніби чесно: тобі голова, мені голова, мені тулуб, тобі тулуб, тобі ноги, мені ноги.

На другий день обох Іллічів склеїли міцним клеєм, зашпаклювали, помалювали під бронзу і поставили на заздалегідь змуровані постаменти. Але, коли під вечір голова з секретарем парторганізації вирішив помилуватися творінням обласних Мікельанджело, холодний піт зросив його достойне чоло. У вождя виявилося два кашкети: один на голові, а другий в жмені, бо обліковець з лісничим переплутали деталі Ілліча моделі №1 з Іллічем моделі №2. А голова лісгоспу теж схопився за голову: стоїть його Ілліч простоголовий, і не має чим лисину прикрити. Але лісовики – люди винахідливі, тож покликав голова лісгоспу сторожа, що неподалік стеріг баштану, зняв з його голови солом’яного бриля і одягнув вождеві на голову. А що Ілліч за життя здебільшого бриля не носив, то вирішив очільник лісгоспу створити скульптурну групу «Лєнін в Разлівє». Повісили вождеві на плече сторожеву службову рушницю - берданку і перенесли до пам’ятника його курінь, а дідові наказали пильнувати вождя, ще дужче, ніж кавунів з динями.

На другий день приїхали до колгоспу дві чорні машини з генсеком, його почтом і охоронцями. Оглянули корівник, свинарник, ну і, звісно, поклали до стіп вождя заздалегідь приготований букет півоній. А біля тої руки, що з кашкетом, поставили комсорга з прапором, щоби маскував той другий кашкет. Минулося. І тоді два чорні легковики в супроводі колгоспного «бобіка» поспішили до мисливського будиночка. Але, позаяк на дорозі до лісу застряг поломаний трактор, поїхали путівцем в об’їзд.

Що там відбувалося, того ні я, ні ви не знаємо. Досить, що близько півночі кортеж повертався вже попри лісгоспівського Ілліча.

«А ето что…? - запитав Генеральний, єщо адін Ілліч!? Пачєму в шляпє?»

«Ето Лєнін в Разлівє!» - відрапортував, стоячи «струнко» очільник лісгоспу.

Тут дід- сторож, який до цього часу дрімав в шалаші, виліз з нього на чотирьох і, завидівши високе начальство, виструнчився, як його вчили в часі військової служби.

«А ето кто?» - запитав Генеральний.

«А ето адін із ходоков!» - знайшовся голова.

« Хадакі! А, ето харашо! - сказав Генеральний. Ну, па машінам!»

Наступного дня в обласній газеті з’явилася замітка про вікопомний візит Генерального секретаря КПРС до колгоспу імені якоїсь там річниці жовтневої революції. Вона закінчилася такими словами:

«На закінчення візиту учасники колгоспного драмгуртка відіграли сценку «Ходоки у Лєніна в Розливі». Особливо вирізнився талановитим виконанням ролі ходока колгоспний сторож товариш Антипенко. Самодіяльного артиста нагороджено іменним годинником.»

А голова колгоспу і голова лісгоспу залишилися ні з чим, точніше – з двома Іллічами: простоголовим і з двома кашкетами.